top of page
  • Marloes Hoekema Fotografie

DE BESTE PERIODE VOOR EEN FOTOSHOOT

Je wilt graag nieuwe foto's, maar wanneer kan je nou het beste die fotoshoot laten plaatsvinden?
Blog: De beste periode voor een fotoshoot

Laat ik voorop stellen: een fotoshoot kan altijd. Het is aan jou om te bepalen wat je wilt dat de foto's uitstralen. Foto's zonder jas zijn het meest geliefd. Een foto in de sneeuw dik ingepakt in een skipak, met een dikke sjaal om en een muts op kan prachtig zijn, maar hang je toch minder snel aan de muur, laten we eerlijk zijn.

“Wanneer je mooie herinneringen wil vastleggen kan een fotoshoot altijd. Bedenk goed wat het doel is van de foto's.”

Maar foto's maken wanneer het buiten 35 graden is en de mussen dood van het dak vallen is nou ook niet echt ideaal. Wanneer plan je dan die fotoshoot?



Echt Nederlands weer


In Nederland zijn de weersomstandigheden zo slecht nog niet. Wat? Wat zeg je nou?! Ja echt, in Nederland valt er misschien vaak regen, maar het is ook heel vaak droog! Extreem hoge en extreem lage temperaturen komen maar enkele dagen per jaar voor en een zonnetje is niet noodzakelijk voor mooie foto's. Mooie wolkenluchten zijn prachtig op foto's!


Veel mensen denken dat je het beste midden op de dag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, foto's kunt maken. Laat ik daar kort over zijn: nee. Fel licht zorgt voor dichtgeknepen ogen, harde schaduwen en delen onder- en overbelicht op de foto. Liever niet dus. Wanneer het niet anders kan kunnen we een mooie plek in de schaduw opzoeken.


Kies liever voor een shoot in de ochtend, de namiddag en in de zomer kan een shoot ook heel goed in de avond. Het licht is dan wat zachter. Ook wanneer het bewolkt is buiten is dat geen probleem. De wolken komen zo mooi uit en de belichting is overal gelijk (stiekem perfect).



Golden hour


In de zomer of nazomer kunnen er prachtige foto's gemaakt worden tijden het gouden uurtje. Dit is het uur (of 2) voor zonsondergang. De zon staat laag aan de hemel en zorgt voor een mooie gouden gloed. Perfect voor een loveshoot. Ook is de temperatuur in de zomer tijdens het golden hour vaak perfect, zo sta je niet met klotsende oksels op de fotolocatie.



Winter


Ook in de winter kan je mooie foto's maken, zorg dan dat je een lekkere warme kruik meeneemt om tussendoor even op te warmen of een kopje warme thee, koffie of chocolademelk. Bedenk goed dat het het mooiste is wanneer je geen jas aan hebt op de foto. In de winter kan je dat vaak oplossen door thermo ondergoed onder je kleding te dragen en door verschillende laagjes kleding te dragen. Zo voorkom je dat je met blauwe lippen en vingers op de foto staat.



Lente


In de lente komen de bloesembomen en de bloemetjes weer tot bloei. Er komen weer blaadjes aan de bomen en de temperatuur stijgt langzaam. Iets later in de lente zijn de muggen weer actief, neem dan een flesje deet mee. In de lente kan je ook prima midden op de dag foto's maken. Het licht is dan nog niet heel fel en de temperaturen zijn perfect.



Zomer


Zorg dat je niet op het heetst van de dag een fotoshoot gepland hebt. Daar wordt niemand beter van. Bomen en bloemen zijn volop in bloei en in augustus en september kleurt de heide prachtig paars! De dagen zijn langer, waardoor je ook goed in de avond een shoot kan plannen. Midden op de dag een shoot plannen is niet zo'n goed idee. Het licht is fel wat zorgt voor dichtgeknepen ogen. De zomer is ook het seizoen dat de meeste mensen vakantie hebben en dat het dus erg druk kan zijn op de locatie.



Herfst


In de herfst verkleuren de bladeren mooi bruin, oranje en rood en vallen ze langzaam van de bomen. Paddenstoelen schieten uit de grond, sprookjesachtig! Ook in de herfst is het licht minder fel en kunnen foto's dus prima midden op de dag gemaakt worden. Tijdens een Indian Summer kunnen de temperaturen nog flink oplopen, dus die jas kan nog steeds thuis blijven.

0 opmerkingen
bottom of page