top of page
  • Marloes Hoekema Fotografie

DE VOORDELEN VAN EEN SECOND SHOOTER OP JE BRUILOFT

Wanneer je gaat trouwen ga je op zoek naar een trouwfotograaf. Maar heb je wel eens nagedacht over een second shooter?
Blog: Wat draag je tijdens een fotoshoot?

Het is zo ver, je partner heeft je ein-de-lijk ten huwelijk gevraagd. Of jij hebt je partner ten huwelijk gevraagd. Dat kan natuurlijk ook. Lang verhaal kort: Jullie gaan trouwen!

“Met een second shooter leg je tijdens de ceremonie alle emoties vast. Waar de ene fotograaf zich richt op het bruidspaar, kan de andere fotograaf zich richten op de gasten.”

Jullie kiezen samen een datum uit waarop het allemaal moet gaan gebeuren, spannend! Eén van de eerste dingen die je daarna regelt, is de trouwfotograaf. Je zoekt iemand wiens stijl je aanspreekt, misschien heb je eerder een fotoshoot gedaan en ken je al een goede fotograaf.



Boek op tijd!


Een fotograaf boek je meestal zo'n 8 maanden van te voren. De meeste trouwfotografen zien hun agenda snel vollopen, en al helemaal na corona, toen veel bruiloften werden uitgesteld. De drukste maanden zijn van mei tot en met september. Deze maanden zijn erg populair vanwege de grote kans op mooi weer. De vrijdagen en zaterdagen zitten in deze periode het snelst vol en hou er rekening mee dat een bruidsfotograaf maar 1 bruiloft per dag kan fotograferen én dat je met een second shooter te maken hebt met twee agenda's. Daarnaast neem ik zelf maar een beperkt aantal bruiloften per jaar aan, dus nogmaals: boek op tijd.



Second shooter


De second shooter op een bruiloft is nog redelijk onbekend, maar heeft zóveel voordelen! Een second shooter betekent dat er 2 fotografen je bruiloft komen vastleggen. Met een second shooter kan de ene fotograaf bijvoorbeeld het klaarmaken van de bruid vastleggen en de andere legt het aankleedmoment van de bruidegom vast. Ik kan me als fotograaf niet in 2-en delen, dus op zo'n moment is een second shooter echt een aanwinst.


Bovendien leg je met een second shooter tijdens de ceremonie alle emoties vast. Waar de ene fotograaf zich richt op het bruidspaar, kan de andere fotograaf zich richten op de gasten, denk aan de getuigen, familie, maar ook de locatie en de aankleding worden zo niet vergeten.


Wanneer je een second shooter hebt geboekt voor je bruiloft, ben je ervan verzekerd dat de sfeer een stuk relaxter is. Ik hoef als fotograaf niet 'van hot naar her' te vliegen om elk moment vast te leggen, zo heb je nog minder door dat er een fotograaf aanwezig is. En daarbij komt ook nog dat 4 ogen meer zien dan 2. Op het moment dat ik mij op jullie richt, kan het zijn dat ik belangrijke dingen die achter mij gebeuren mis. Hoe zonde is dat!



Meerdere momenten tegelijk vastgelegd


Ik werk samen met een vaste second shooter. Wij zijn volledig op elkaar ingespeeld, daardoor lopen wij elkaar niet in de weg, maar kunnen wij meerdere momenten tegelijkertijd vastleggen.


Tijdens een bruiloft gebeurt er altijd van alles tegelijk, soms teveel om allemaal door één fotograaf te laten vastleggen. met een second shooter mis je geen moment. Denk aan het maken van foto's wanneer de taart voor jullie gasten wordt aangesneden, terwijl de ander met jullie op pad gaat voor de trouwreportage. Zo versterken wij elkaar en geven wij jullie een compleet beeld van jullie bruiloft.


Denk ook eens aan de 'first look'. Jullie zien elkaar voor het eerst in jullie trouwkleding, maar ik kan onmogelijk de emoties van jullie beide tegelijk vastleggen. Met een second shooter spreken we af dat de ene fotograaf de blik en emoties van de bruid vastlegt en de ander de bruidegom.



Wat kost dat dan, zo'n second shooter?


Dat een second shooter extra kosten met zich meebrengt is vast geen verrassing. Maar dubbele kosten heb je zeker niet! Omdat het zoveel fijner werken is voor ons als fotograaf, willen wij hier graag ook in investeren. Ook wij zijn erbij gebaat als de reportage volledig is en we een extra stukje rust kunnen creëren op de toch al zo hectische dag.


De extra kosten kunnen soms lastig zijn, maar zijn echt de moeite waard om serieus te overwegen. Trouwfoto's maak je niet zo vaak in je leven, dan zou het zonde zijn als niet alle prachtige momenten zijn vastgelegd.


Vaak horen wij na het afleveren van een bruidsreportage dat het bruidspaar veel momenten die zijn vastgelegd helemaal niet hebben gezien, of bewust hebben meegemaakt. Dat is mooi om te horen, want op je bruiloft ben je vooral bezig met je eigen ding, en zo hoort het ook. Niet alleen jullie op je mooist vastleggen, maar de hele dag met jullie dierbare gasten, daar gaan we voor.



* Overal waar 'bruid' of 'bruidegom' staat, kan uiteraard ook 'bruidegom', 'bruid', of 'unicorn' gelezen worden.




0 opmerkingen
bottom of page