top of page
  • Marloes Hoekema Fotografie

HERFSTSHOOT

De meeste mensen boeken een shoot in de zomer, maar heb je wel eens gedacht aan een shoot in de herfst?
Blog: Wat draag je tijdens een fotoshoot?

De zomer is voorbij en de herfst is aangebroken. De bladeren aan de bomen kleuren prachtig geel, oranje en rood en de hitte is verdreven: het perfecte moment voor een fotoshoot!

“Juist in de herfst kan je mooie foto's maken. Het licht is dan niet meer zo fel en de zon staat lager, waardoor je een mooie belichting krijgt.”

Het ligt misschien voor de hand om foto's te laten maken in de lente en de zomer. De dagen zijn lekker lang en de zon schijnt vaker. Toch is de herfst eigenlijk een betere periode. Waarom? Ik leg het je uit.Prachtig licht!


Veel mensen denken dat je de mooiste foto's krijgt wanneer de zon lekker fel schijnt, maar niets is minder waar. Fotografen hebben vaak een hekel aan direct zonlicht en zoeken daarom de schaduw op. Wanneer de zon te fel schijnt krijg je last van samengeknepen ogen, zo sta je nooit op je best op de foto. Ook krijg je last van 'harde schaduwen'. Dat betekent dat de ene kant van je gezicht (te) licht is, en de andere kant van je gezicht is (te) donker. Wanneer je gezicht bijvoorbeeld half in de schaduw van bijvoorbeeld bladeren is, lijkt het net alsof je hele rare vlekken in je gezicht hebt. Wanneer de zon schijnt tijdens de shoot is dat dus niet altijd een voordeel.


De zon mag best schijnen tijdens een shoot, het kan zelfs heel mooi zijn! Maar ga zelf in de schaduw staan wanneer je op de foto gaat. Zo is de belichting overal gelijk en belicht de zon mooi de omgeving waar je in staat. Kijk bijvoorbeeld naar de foto hierboven. De dames lopen in de schaduw, en het bos achter hun is mooi belicht door de zon.De zon staat lekker laag


In de herfst staat de zon mooi laag aan de hemel. Wanneer je foto's maakt, geeft dat een hele mooie gloed. Omdat in de herfst de dagen een heel stuk korter zijn dan in de zomer, heb je veel eerder op de dag het 'gouden uurtje'. Perfect voor een gezin met kleine kinderen die te jong zijn om laat op te blijven. Ook is de zon in de herfst een stuk minder fel dan in de zomerperiode.Brrrr...


De herfst te koud voor een buitenshoot? Welnee! In de herfst schijnt heel vaak nog de zon, perfect om tussendoor even op te warmen. Vaak zijn de temperaturen in de herfst nog ruim boven de 10 graden, veel fijner dan een shoot tijdens een hittegolf!


Ben je -net als ik- een echte koukleum? Het valt écht mee met de kou. Je kan gewoon je jas aan houden tot we een mooie plek hebben uitgezocht en de jas kan gewoon weer aan wanneer we een volgende plek uitzoeken.


Ook ben je in de herfst vaak iets bedekter gekleed, lange mouwen en lange broeken geven je veel meer mogelijkheden. Trek een fijn thermoshirt aan onder je kleding tegen de kou en dat ene jasje dat je zo leuk staat kan je nu goed combineren!0 opmerkingen

Comments


bottom of page