top of page
  • Marloes Hoekema Fotografie

ONTSPANNEN OP DE FOTO. HOE DAN?!

Ik verkondig overal dat ik je ongedwongen op de foto zet, precies zoals je bent. Hoe dan?!

Blog: Ontspannen op de foto. Hoe dan?!

Voor de camera staan is ongemakkelijk. Punt. Dat vind ik zelf ook. Aan het begin van een shoot als we elkaar nog niet kennen, moeten we even aan elkaar wennen en ontdekken wat het beste werkt. Vaak zijn kinderen nog een beetje verlegen. Er is ze immers vaak verteld dat ze vooral moeten lachen op de foto. Fout!

“Laat het los. Vertrouw op mij. Je zult versteld staan van het resultaat.”

Vertel kinderen vooral niet dat ze iets 'moeten' tijdens een fotoshoot. Ik begrijp dat je graag je gezin van hun beste kant wilt laten zien, vol alle goede aangeleerde manieren en vooral met schone kleren en zonde snottebellen, maar dit komt echt wel goed, heus.Laat kinderen kind zijn


Laat het los, laat het gaan. Net zoals in dat bekende liedje. Niet alleen jij, maar ook je kinderen moeten de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. Jij als ouder vind het fijn als ze mooi lachen en goed hun best doen, maar dit komt vanzelf. Laat ze wennen aan de camera en mij als indringer van hun veilige bubbel. Ik stel namelijk ook jouw kinderen gerust.


Wanneer ze verlegen zijn laat ik ze de situatie verkennen. Ik leg uit wat ik ga doen en welke knopjes er allemaal op mijn fototoestel zitten. Vaak vinden kinderen dit reuze interessant, vooral als ze ook nog eens zelf een foto mogen maken! Ik leg ze uit dat ze niet hoeven te lachen of in de camera hoeven te kijken als ze dat niet willen. Ik maak er een feestje van!


Kinderen hebben vaak een korte spanningsboog, dat houdt in dat ze al snel klaar zijn met datgene dat jij in gedachten hebt en gewoon weer iets nieuws verzinnen. Keihard rennen, gooien met die grote steen, zandkastelen bouwen in het zand en gekke bekken trekken als de ouders zeggen dat ze moeten lachen. Prachtig vind ik dat! Laat ze maar gaan, laat ze rennen springen dansen en gek doen! Dat betekent namelijk dat ze zijn wie ze zijn. En wees gerust, die foto met die brede spontane lach zit er echt tussen, maar wanneer ik ook de eigenwijze blikken of boze snoet of zwarte voeten vastleg, vinden ouders die foto achteraf toch vaak veel leuker.Doe je ding


Oké die kids hebben we gehad. Daar maak je je dus al geen zorgen meer over, maar nu jij nog. Dat is een grotere uitdaging. Jij bent je namelijk veel meer bewust van het moment en het resultaat. Jij moet jaren lang naar die foto boven de bank kijken en je komt de foto's telkens tegen als je door dat album bladert.


Een van de redenen waarom ik liever geen 'statieportretten' maak is dat iedereen doet wat hij of zij vroeger heeft geleerd bij het maken van een foto: 'cheeeeeeeese'! Knoop die elastiekjes maar achter je oren, hand op de schouder van je buurman of buurvrouw en hou die ogen open. Jammer dat het resultaat toch weer tegenvalt. Nét niet je goede kant op de foto. Helaas!


Wanneer ook jij gewoon je ding doet, kan je namelijk niet ook nog bezig zijn met hoe je eruit ziet. Doe lekker mee met de kinderen, geef je geliefde een knuffel of loop een stukje heen en weer. Negeer mij. Ik ben er niet. En ik weet, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je moet jezelf de tijd geven er even in te komen. Direct die knop om lukt bijna niemand. Geef aan waar je onzeker over bent, I feel you. Ik ben ook maar een mens!


"Maar wat moet ik dan doen?" en "Maar waar moet ik mijn handen dan laten" hoor ik vaak tijdens een shoot. Niet teveel over nadenken. Steek die hand nonchalant in je broekzak, hou je kind of je partner vast op leun op die mooie stoel. "Wat zou je doen als ik er niet bij was geweest?" is een vraag die ik vaak stel. Op het moment dat ik er niet bij was, had je ook gewoon gedaan wat je altijd doet en denk je ook niet na over of dat ene plukje haar nog wel goed zit.


Oftewel: wees jezelf en vertrouw op mij. Je hebt tenslotte niet voor niks voor mij gekozen als fotograaf. Blijkbaar vind je mijn foto's mooi of vertrouw je op de mening van mensen die je voor zijn gegaan.Business shoot?


Ook dan kan je gewoon doen wat je anders ook doet. Vergaderen, bellen, ijsberen, hele stukken uittypen en een beetje uit het raam staren. Vergeet het koffie drinken niet! Wanneer je laat zien wat je normaal gesproken doet, ben je het meest zelfverzekerd. Jij bent tenslotte de expert op jouw vakgebied. Voor jouw lijken het misschien saaie dingen voor op de foto, maar juist op die momenten ben jij jezelf.


Natuurlijk maken we tijdens een business shoot ook een nieuwe profielfoto als je dat wil. Goed voor je LinkedIn profiel. Deze foto's maak ik bijna nooit aan het begin van de shoot. We kennen elkaar dan nog niet zo goed en ontspannen is dan een stuk lastiger. Wanneer je het dan nog steeds lastig vindt, geef ik je kleine opdrachtjes zodat je bent afgeleid en ik toch een mooie foto van je kan maken.

0 opmerkingen
bottom of page