top of page
  • Marloes Hoekema Fotografie

WAT DRAAG JE TIJDENS EEN FOTOSHOOT?

De datum is gepland, de fotoshoot komt dichterbij, maar dan... Wat trek je aan?
Blog: Wat draag je tijdens een fotoshoot?

Je kleding is heel bepalend voor het uiteindelijke resultaat van de foto's. Denk van te voren na over wat je wilt uitstralen en wat je met de foto's wilt doen. Komen ze in het groot in de woonkamer te hangen? Dan is het fijn als ze bij je interieur passen of tijdloos zijn. Plaats je de foto's op je zakelijke website? Dan is het fijn als de foto's en kleuren bij je huisstijl passen.

“Denk van te voren na over wat je wilt dat de foto's uitstralen. Ga je voor rust of ga je voor drukke prints en felle kleuren?”

Daarnaast is het belangrijk dat de kleding bij jou past. Kleding zegt iets over wie je bent en waar je voor staat. Heb je nooit een jurkje aan en voel je je daarin een beetje ongemakkelijk? Dan is het geen goed idee om in een jurkje op de foto te gaan. Hoe leuk en mooi het jurkje ook mag zijn, jij voelt je er niet vrij in en dat zie je terug op de foto's.Zorg dat de kleding lekker zit


Nou bedoel ik niet direct dat je in je pyjama of joggingpak naar de shoot moet komen, maar trek iets aan dat niet knelt, en waar je je helemaal happy in voelt. Ik zorg ervoor dat je op je best op de foto staat. Dat kan alleen als jij je geen zorgen hoeft te maken over dat ene knoopje dat eigenlijk net te strak zit.Stem de kleuren op elkaar af


Staat dat ene jasje jou zo geweldig? Of ben je zo blij met die ene broek en wil je die graag aan? Zorg ervoor dat de kleuren van de kleding van het gezelschap waarmee je op de foto gaat daarop zijn afgestemd. Zo komt dat fantastische kledingstuk nóg meer tot zijn recht.


Bovendien doen kleuren veel met een foto, het bepaalt de uitstraling voor een groot deel. Over het algemeen kan ik zeggen dat hele felle (neon) kleuren het niet heel goed doen op foto's en de kleur geel zou ik ook aanraden om te vermijden. Maar welke kleuren kies je dan?


Bedenk van te voren wat je met de foto wilt doen. Komen ze aan de muur in de woonkamer? Zorg dan dat de kleuren zijn afgestemd op het interieur. Kies bijvoorbeeld voor rustige kleuren als denim gecombineerd met wit of ga voor zachte pastel- of aardetinten. Wil je de foto's gebruiken op je zakelijke website? Zorg dan dat de kleuren van je huisstijl enigszins terugkomen in je kleding.Zoek inspiratie


Heb je een beeld in je hoofd, maar weet je niet goed welke kledingstukken daarbij passen? Of weet je niet goed welke items je met elkaar kunt combineren? Zoek inspiratie! Kijk in tijdschriften en ga opzoek naar foto's die je aanspreken en ga je kledingkast door opzoek naar een setje dat helemaal past bij wat jij in gedachten hebt. Neem de foto mee naar de shoot zodat ik kan zien wat je in gedachten hebt.


Vraag een goede vriendin of iemand die jou heel goed kent welk kledingstuk ze jou zo mooi vindt staan. Zij kent jouw garderobe en weet ook waar jij je goed in voelt en wat het beste bij jou past.


Kom je er nou helemaal niet uit? Ga dan naar je favoriete kledingwinkel en laat je adviseren door de stylisten. Zij kennen de collectie van dat moment en weten je altijd te verrassen met combinaties die je zelf niet zo snel bij elkaar zou zoeken.Wat moet je vooral níet aantrekken?


Ik heb je net inderdaad verteld dat je beter geen felle kleuren of drukke prints aan kan trekken. Dat is mijn persoonlijke keuze. Maar laat je daardoor niet afschrikken! Als jij dagelijks in shirts met drukke neon gele prints loopt, trek dat dan vooral ook aan tijdens de fotoshoot. Laat jezelf zien zoals je bent.


Waarom ik het afraad? Prints en felle kleuren leiden af. Alleen datgene valt op in de foto, terwijl het geheel de volledige aandacht zou moeten krijgen. Vaak wordt de foto ook heel druk van printjes en veel verschillende kleuren. Wanneer je die foto in een ruimte zou hangen waar je gebruik hebt gemaakt van rustige kleuren of waar je tot rust zou moeten komen, vraagt de foto (te)veel aandacht. De foto zou niet moeten opvallen, maar mooi moeten blenden in de omgeving.


Ook kan je een drukke print prima aantrekken als je het combineert met rustige kleding. Zo kan die broek met drukke bloemenprint het fantastisch doen wanneer je deze combineert met een effen shirt en kan je dat shirt met die drukke print prima aan wanneer je er een effen jasje overheen aantrekt. Het gaat om het totaalplaatje.


Zwarte of heel donkere kleding zou ik ook niet aanraden te dragen tijdens een fotoshoot. Het zorgt voor een 'donkere vlek' in de foto. Het valt volledig weg en de achtergrond trekt vervolgens de meeste aandacht. En ook geldt hierbij natuurlijk weer: Combineer het met een lichter kledingstuk en het kan prima.

0 opmerkingen

תגובות


bottom of page