top of page
  • Marloes Hoekema Fotografie

HET BESTE MOMENT VOOR EEN NEWBORN SHOOT

Je nadert het einde van je zwangerschap en twijfelt wat het beste moment is voor een newbornshoot?
Blog: Wat draag je tijdens een fotoshoot?

Het is sowieso verstandig om een afspraak te maken voor een newbornshoot op het moment dat je nog zwanger bent. Mijn agenda loopt steeds sneller vol en wanneer je mij laat weten wanneer je bent uitgerekend, zal ik een plekje voor je vrijhouden.

“De uiteindelijke beslissing wanneer het beste moment is voor een newbornshoot is aan de mama en de baby.”

Misschien maak je je nu al druk over of je je de dag van de shoot wel goed voelt of er al wel aan toe bent. Don't worry! Ik kom alleen langs als jullie er allemaal aan toe zijn. Bovendien is het nooit te laat om een newbornshoot te boeken.Eerste veertien dagen na de bevalling


Meestal wordt met een newbornshoot de periode vanaf de geboorte tot en met de 2e week na de bevalling bedoeld, maar dit is zeker geen must. De eerste twee weken heeft je kindje nog die foetushouding, dubbelgeklapt zeg maar. Na twee weken willen de meeste baby's niet meer lang in deze houding liggen. Tijdens de eerste twee weken slaapt je kindje nog heel veel en is heel relaxt.Na een aantal weken


Ben je er simpelweg nog niet klaar voor? Wil je eerst meer tijd zelf met je gezinnetje? Of ben je vergeten een shoot te boeken en denk je er pas na een aantal weken aan om toch een shoot te boeken? Ook deze periode heeft voordelen. Zo ken je je kindje beter en weet je wat hij/zij wel en niet prettig vindt. Jullie zijn meer aan elkaar gewend en hebben jullie eigen ritme. Je weet wanneer er dutjes worden gedaan en wanneer er gevoed en verschoond moet worden. Ook ben je misschien zelf een beetje mobieler na de zware bevalling.


Na een aantal weken is je kindje steeds meer wakker. Zo kan ik die prachtige ogen goed vastleggen en die herkennende blik wanneer je baby jou of een broertje of zusje herkent.Half jaar tot een jaar


Wanneer je kindje 6 tot 12 maanden oud is, kan je het eigenlijk geen newbornshoot meer noemen. Toch is ook deze periode heel waardevol om vast te leggen. Waar je in de eerste weken/maanden zelf elke minuut van je kindje vastlegt met je mobiele telefoon (Kijk! Hij lacht!) verwatert dat met de tijd.


Toch gebeurt er veel in het eerste jaar. Hij/zij krijgt het eerste fruithapje, rolt zelfstandig om, de armpjes en beetjes worden volop gestrekt en je kindje kan zelfstandig het hoofdje omhoog houden. Wat later in het jaar wordt er misschien zelfs al gekropen en het eigen willetje komt steeds duidelijker naar voren.De uitgerekende datum


Oké, je bent bijna uitgerekend en wil graag alvast een optie op ene newbornshoot vastleggen. Hou er dan rekening mee dat slechts 4 tot 5% van de baby's daadwerkelijk op de uitgerekende datum wordt geboren. De kans is bij een eerste kindje het grootst dat je pas na 40 weken zwangerschap gaat bevallen. Wanneer je voor een newbornshoot gaat, zit je dus meestal goed als je een datum kiest binnen 14 dagen na de uitgerekende datum.


Maar laten we realistisch zijn. Soms gaat de bevalling niet zoals gepland en heb je gewoon wat meer tijd nodig om te herstellen. Natuurlijk zit je er dan niet op te wachten dat ik bij je over de vloer kom om foto's te maken. Vergis je er niet in dat een fotoshoot best wat energie kost.Tips!


Tijdens een newbornshoot hoef je niet je hele huis op te ruimen. Vaak maak ik foto's op de slaapkamer van de ouders want daar is vaak het meeste licht en een mooie ondergrond (het bed). Zorg voor een (licht) effen dekbedovertrek en bij voorkeer een wit hoeslaken. Je kan alvast wegzetten wat je niet op de foto wilt op de achtergrond, maar natuurlijk kijk ik met jullie mee.


Vaak is het op de slaapkamers niet warm, logisch, in een warme slaapkamer slaap je niet goed. Maar zet voor de shoot de verwarming toch even zachtjes aan en zorg voor een aangename temperatuur. Bedenk je dat de baby zijn/haar eigen temperatuur vaak nog niet helemaal goed kan regelen en vaak erg bloot en stil ligt tijdens een shoot.


Probeer op de dag van de shoot geen andere afspraken in te plannen. Zo ben je rustig en ontspannen en is het niet erg wanneer de shoot iets uitloopt. Baby's laten zich namelijk niet sturen. Soms moet je je baby troosten, een voeding geven of een luier verschonen. De tijd vliegt! Het is fijn als je dan geen tijdsdruk hebt.


Wanneer je dat fijn vindt, maak ik ook foto's wanneer je (borst)voeding geeft, de baby in bad doet, of gewoon lekker kroelt in de woonkamer. Het kan zijn dat het beter is om een paar spulletjes te verplaatsen. Soms is het nodig een stoel iets dichter bij het raam te schuiven of de rolgordijnen iets verder open te doen voor wat meer licht.


Relax! Voor newbornshoots neem ik echt de tijd. Daarom is het vooraf bijna nooit te zeggen hoe lang ik bij jullie thuis aanwezig ben. Neem de tijd om te ontspannen, je baby voelt het wanneer je gespannen bent en zal daarop reageren.


0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page